LOGICAL PORTAL

LOGICAL PORTAL

Újabb védőoltások okozta gyermekbénulás esetek Afrikában!

2022. április 28. - KAWALACI

A Global Polio Eradication Initiative (GPEI) legújabb frissítése szerint Nigéria és a Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) új gyermekbénulás esetekről számolt be ezen a héten, mindkettőben a keringő vakcinából származó poliovírus 2-es típusú (cVDPV2). Erre a problémára válaszul a WHO több oltást javasolt! Felhívjuk figyelmét, hogy ez hivatalos információ.

Eközben Malawiban, ahol a közelmúltban 30 év után az első vad típusú poliovírus (WPV1) megbetegedést jelentettek, az egészségügyi tisztviselők a gyermekek tömeges oltási kampányának első fordulójára készülnek.

A gyermekbénulás továbbra is közegészségügyi vészhelyzet (bár a gyógyszeripar meg akar minket győzni arról, hogy kiirtották).

Kongó 3 cVDPV2-esetet jelentett Maniemában, 1-et 2021-ben és 2-t 2022-ben. Ezzel az esetek száma 28 fölé emelkedett, 2022-ben pedig 3-at jelentettek. Egy cVDPV2-esetet Nigériában jelentettek Katsinában, egy harmadik esetet 2022-ben. Az országban eddig 415 esetet jelentettek 2021 óta.

A március 16-ával végződő héten nem jelentettek WPV1 esetet.

A GPEI azt is megjegyezte, hogy február 28-án az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Sürgősségi Poliomyelitis Bizottsága felülvizsgálta az Afganisztánból, Kongóból, Dzsibutiból, Malawiból, Mozambikból, Nigériából, Pakisztánból, Szomáliából és Jemenből származó WPV1 és cVDPV adatokat, és arra a következtetésre jutott, hogy fennáll a nemzetközi terjedés veszélye. A gyermekbénulás továbbra is nemzetközi jelentőségű közegészségügyi vészhelyzet.

A bizottság döntése a WPV1 közelmúltbeli malawi észlelésével kapcsolatos aggodalmakon, a WPV1 Afganisztánban való terjedésének veszélyén alapul az ország ingatag biztonsági helyzete és sok beoltatlan gyermeke miatt, a nagy kockázatú pakisztáni mobil lakosság és a cVDPV2 robbanásveszélyes járványok Nigériában.

A bizottság szerint a nemzetközi poliovírus terjedésének kockázatát csökkentő ideiglenes ajánlásokat további 3 hónappal meg kell hosszabbítani.

OLTÁSI KAMPÁNY 5 AFRIKAI ORSZÁGBAN

A WPV1 malawi kitörésének február 17-i bejelentését követően a WHO ma bejelentette, hogy Malawi március 20-án elindítja négyfordulós WPV1 oltási kampányának első körét.

A kampány első köre 9,4 millió 5 év alatti gyermeket céloz meg Malawiban, Mozambikban, Tanzániában és Zambiában, a következő három fordulót pedig áprilisra, júniusra és júliusra tervezik, és a zimbabwei gyerekeket is bevonják majd. A cél az, hogy a WHO által javasolt bivalens orális gyermekbénulás elleni oltóanyagból 80 millió adagot beadjanak 23 millió gyermeknek.

„Malawi és szomszédai támogatására gyorsan dolgozunk a járvány megállításán és a hatékony védőoltás veszélyének eloltásán” – mondta Matshidiso Moeti, az MBBS, a WHO afrikai regionális igazgatója. „Az afrikai régió az országok hatalmas erőfeszítéseinek köszönhetően már legyőzte a vadon élő poliovírust. Rendelkezünk a tudással, és fáradhatatlanul azon dolgozunk, hogy minden gyermek gyermekbénulás nélkül éljen és boldoguljon a kontinensen.”

A malawi WPV1 esetet először jelentették Afrikában, mióta 2020-ban a régiót mentesnek minősítették az őshonos vadon élő poliovírustól. Egy hároméves kislányról szól Lilongwe-ból, az ország fővárosából. A WHO szerint a laboratóriumi elemzések egy Malawiban felfedezett törzset egy 2019-ben a pakisztáni Szindh tartományban keringő törzzsel hoztak összefüggésbe, és az afrikai megerősítés, hogy nincs vadon élő poliovírus, változatlan marad.

Forrás: University of Minnesota, cidrap.umn.edu

A bejegyzés trackback címe:

https://covid-vaccine.blog.hu/api/trackback/id/tr2617819131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása