LOGICAL PORTAL

LOGICAL PORTAL

Élelmiszerlázadások: Srí Lankán és Iránban heves tiltakozások robbannak ki, miközben a mindennapi áruk ára szárnyal

2022. május 17. - KAWALACI

Az élelmiszerárak emelkedése miatti tiltakozások Srí Lankán rosszról rosszabbra fokozódtak,  mivel a dühös tüntetők összecsaptak a rendfenntartókkal.

Az élelmiszerek és egyéb áruk gyorsan emelkedő árai miatt felbőszült Srí Lanka-iak 38 politikus otthonát gyújtották fel. A Srí Lanka-i rendőrség május 10-én közölte, hogy a tüntetők 75 másik házat is felgyújtottak. Legalább kilenc ember meghalt és több mint 200-an megsebesültek a polgári zavargások során , amelyek akkor robbantak ki, mert Colombo állítólag rosszul kezelte az ország 1948 óta tartó súlyosabb gazdasági válságát.

Ugyanezen a napon a Srí Lanka-i Védelmi Minisztérium arra utasította a katonákat, hogy lőjenek le mindenkit, akit állami vagyon megrongálódásával vagy tisztviselők megtámadásával találnak szembe. Fegyveres csapatokat is bevetettek az erőszakos tüntetők feloszlatására. Segítettek a könnygázzal és vízágyúkkal rendőröknek a dühös Srí Lanka-iak elfojtásában.

Katonákat hívtak ki, miután a tüntetők kétszer is megpróbálták betörni Mahindra Rajapaksa volt Srí Lanka-i miniszterelnök Temple Trees-i rezidenciáját. Míg a lázadók nem jártak sikerrel, sikerült felgyújtaniuk az ősi otthonát az ország legdélibb csücskében fekvő Hambantota városában. Katonákat is lehallgattak Rajapaksa és közvetlen családjának evakuálására egy kora reggeli akció során, miután a Srí Lanka-i vezető lemondott posztjáról. (Kapcsolódóan: Megkezdődtek az inflációs zavargások: a Srí Lanka-i kabinet felajánlja, hogy lemond, mivel az árcsúcsok miatti zavargások kitörnek. )

Rajapaksa lemondását a május 9-i televíziós felvételek követték, amelyeken a kormány támogatói a főváros számos pontján erőszakot követtek el a tüntetők ellen. A miniszterelnök hívei botokkal verték a tüntetőket, sátraikat lebontották és felgyújtották.

Brighteon.TV

 

A 22 millió lakosnak otthont adó dél-ázsiai szigeten az élelmiszerárak emelkedése és a széleskörű áramhiány tapasztalható. Március óta Srí Lanka-iak ezrei vonultak utcára, és felszólították Rajapaksa lemondását a gazdasági válság rossz kezelése miatt. Ez a vitriol kiterjedt Gotabaya Rajapaksa Srí Lanka-i elnökre, a volt miniszterelnök bátyjára is, aki semmi jelét nem mutatta a távozásának.

Tüntetések törnek ki Irán élelmiszer támogatásának csökkentésével

Május 12-én Iránban is tiltakozások törtek ki, miután a  kormány csökkentette az élelmiszer támogatásokat . A támogatáscsökkentés következtében számos élelmiszer ára háromszorosára emelkedett, köztük az étolaj, a csirke és a tojás. Az áremelések életbe lépése előtt az irániak kitakarították a szupermarketek polcait, és élelmiszercsomagokat halmoztak fel.

Azok, akik nem tudtak élelmet szerezni, az utcára vonultak, hogy kifejezzék nemtetszésüket.

A tüntetők haragjukat Ali Khamenei iráni legfelsőbb vezetőre és Ebrahim Raisi elnökre irányították. A 2021-ben megválasztott Raisi megígérte, hogy megmenti az iráni gazdaságot. A közösségi médiában található felvételeken tüntetők láthatók Dezful és Mahshahr városában, mindkettő az ország délnyugati Khuzestan tartományában, és azt skandálják: „Halál Khameneire! Halál Raisire!”

Néhány tüntető egy lépéssel tovább ment. Az Iráni Ellenállás Nemzeti Tanácsa (NCRI) felvételein az látható, hogy feldühödött irániak felgyújtanak egy katonai bázist, amely az Iszlám Forradalmi Gárda Basij hadosztályának tulajdonában van. A tüntetők által megtámadott Basij létesítmény Chaharmahal és Bakhtiari tartománybeli Jooneghan megyében található, Khuzestantól keletre.

Válaszul Teherán megígérte, hogy minden iráni állampolgárnak havi 14 dollárt fizet, hogy elhárítsa az áremeléseket. A szabadságpárti csoport 19. cikke szerint Huzesztán tartomány városaiban is leállította az internetszolgáltatást.

Lisa Daftari, a Foreign Desk főszerkesztője a következőket mondta az iráni tiltakozásokról: „Mindegyik ilyen típusú tüntetést látunk Iránban. Minden alkalommal más előfeltevés alatt áll – a tojás ára, a gáz ára, a kenyér ára. De a hangsúlyos üzenet, amelyet a tüntetések során elhangzó szlogenek is alátámasztanak, ugyanaz: egy brutális rezsim ellen tiltakoznak.”

Hozzátette, hogy a tüntetések már nem korlátozódnak a fővárosra, Teheránra és más városi területekre. "Tüntetéseket látunk országszerte városi és vidéki területeken, valamint az igen nagy és sokszínű iráni lakosság körében."

A FoodRiots.news több hírt közöl a világszerte emelkedő élelmiszerárak miatti tiltakozásokról.

Tekintse meg az alábbi felvételt a Srí Lanka-i tüntetésekről .

Ez a videó a Brighteon.com In Search Of Truth csatornájáról származik .

További kapcsolódó történetek:

Oroszország dollárkötvény-csődje nyomán Srí Lanka nem teljesíti dolláradósságát – ki az, aki destabilizálja, csak hogy az emberek enni tudjanak?

A kormányok az összeomlás felé haladnak a globális ellátási lánc válsága és az infláció súlyosbodásával; Srí Lanka most felfüggeszti a külföldi adósságok kifizetését.

Németországban elkezdődik az ÉLELMISZER-HIPERINFLÁCIÓ… Sri Lankán lázadás… a valuta összeomlása és az ÉHEZ világszerte.

Az üzemanyag VALÓDI ára: Halálesetekről és erőszakról szóló jelentések sújtják Srí Lankát, miközben az emberek sorban állnak, hogy drága üzemanyagot vásároljanak.

Heves tüzelőanyaghiány-tüntetések kezdődtek Srí Lankán.

A források a következők:

ZeroHedge.com

A bejegyzés trackback címe:

https://covid-vaccine.blog.hu/api/trackback/id/tr1517833951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása